V GMC Bárka v Juskovej Voli sa uskutočnili Letné stretnutia mládeže 2024

 

V mesiacoch júl a august sa v GMC Bárka Juskova Voľa aj tohto roku uskutočnili Letné stretnutia mládeže vo viacerých vekových kategóriách v jednotlivých turnusoch. Spolu sa ich zúčastnilo 817 detí a mladých. Každý turnus priniesol mladým účastníkom jedinečné zážitky, duchovné obohatenie a množstvo aktivít.

Prvý turnus (30.6. – 5.7.) bol venovaný mladým vo veku 15+ a niesol sa v téme „VZOPRI SA.“ 88 účastníkov si pozrelo inšpiratívny film „Vzoprieť sa obrom,“ ktorý im poslúžil ako úvod do hlbších diskusií o identite a vnútornej sile. Celý týždeň bol plný sebapoznávania, modlitieb a duchovných aktivít, vrátane svätej liturgie a svätej spovede. Vrcholom týždňa bola večerná hra, kde mladí prekonávali „obrov“ v ich životoch. Zodpovednými za turnus boli Timotej Pulščák, kňazi Martin Kozej a Martin Krišš spolu s tímom animátorov a dobrovoľníkov.

Druhý turnus (7.7. – 12.7.) privítal 125 mladých vo veku 12-14 rokov. Téma niesla názov „Povolaný k svätosti,“ inšpirovaná filmom „Pán prsteňov.“ Účastníci sa zapojili do hier ako Escape Moria, zúčastnili sa na túrach a užili si program pripravovaný hudobnou skupinou Onezim. Nechýbala ani svätá spoveď a adorácia, ktoré boli pre mnohých hlbokým duchovným zážitkom. Turnus viedli Natália Legiňová, Klára Chanáthová, kňazi Pavol Chanáth a Martin Tkáč s pomocou celého tímu animátorov a dobrovoľníkov.

Tretí turnus (14.7. – 19.7.) bol určený pre deti vo veku 9-11 rokov a zameral sa na tému „Božia výzbroj“ a zúčastnilo sa ho 127 účastníkov. Deti získavali duchovnú silu prostredníctvom symbolických výziev, ako napríklad získanie opasku pravdy či prilby spásy. Program bol plný hier, turistiky a modlitieb, ktoré deti obohatili nielen duchovne, ale aj osobnostne. Tento turnus bol vedený animátormi Natáliou Rybarčákovou, Matúšom Kačmárom a kňazmi Jozefom Kišákom, Jozefom Kavčákom, Miroslavom Liškom a ďalšími animátormi dobrovoľníkmi.

Štvrtý turnus (21.7. – 26.7.) hostil 129 mladých vo veku 12-14 rokov a bol zameraný na tému „Kráčanie po vodách.“ Účastníci sa cez príbeh Ježiša a rôzne aktivity učili o identite, odpustení a duchovnom uzdravení. Program obsahoval hry, adorácie a hlboké diskusie, ktoré mladým pomohli spoznať svoju identitu v Kristovi. Turnus viedli Martina Turcovská a  kňazi Dominik Gromoš a Michal Zorvan ml., spolu s celým tímov dobrovoľníkov a animátorov.

Piaty turnus (28.7. – 2.8.) privítal 109 účastníkov, ktorí putovali z „Krajiny tieňa smrti,“ do „Krajiny živého svetla.“ Tento turnus bol zameraný na hľadanie svetla v živote mladých ľudí, ktorí trávili čas so svojimi animátormi v skupinkách a počas duchovných aktivít. Mladí sa zaoberali otázkami svojich slabostí, ktoré symbolicky spálili po turistike. Pondelkový program bol zameraný na hľadanie tmy v živote účastníkov, ktorú stvárnili počas aktivít a poobede mali možnosť prijať sviatosť zmierenia. V utorok odovzdali svoje staré životy Ježišovi a symbolicky ich pribili na kríž. Streda priniesla zameranie na kráčanie s Ježišom v každodennom živote. Počas turnusu nechýbali ani vodné hry, sväté liturgie a rôzne formy modlitby.Zodpovednými za turnus boli Nikoleta Ratvajová, Terézia Mareková a kňazi Pavol Burda, Michal Ondovčák s tímom animátorov dobrovoľníkov.

Šiesty turnus (11.8. – 16.8.)hostil 134 detí vo veku 9 až 11 rokov. Téma turnusu niesla názov „Open your heart to adventure“a bola inšpirovaná rozprávkou Hore. Účastníci spoznávali ako majú prekonávať prekážky, tiež silu priateľstva, či ako sa tešiť z maličkostí. Na turnuse mohli deti spoznať skautov, vodné hry, modlitby a nových kamarátov. Zodpovednými za turnus boli Mária Barkociová, Diana Jancúrová, kňazi František Barkóci, Patrik Palčo a celý tím animátorov dobrovoľníkov.

Siedmy turnus  (18.8. – 23.8.) bol venovaný 114 účastníkom vo vekovej kategórii 12 až 14 rokov a predstavoval tému „Moje telo, môj chrám“. Mladí mohli viac spoznať bohatstvo ľudskej dôstojnosti a lásky, dôležitosť a zásady budovania medziľudských vzťahov. Nazreli aj do fungovania módneho priemyslu, spoznali problematiku odievania a textilu. Nechýbala ani téma zdravej výživy a pôstu, dôležitosti spánku či hlbokého vnútorného života. Turnus viedli animátorky Júlia Magerová, Andrea Voľanská, kňazi Erik Hrabčák, Peter Koršňák spolu s celým tímom animátorov dobrovoľníkov.

Letné stretnutia v GMC Bárka boli plné radosti, priateľstiev a duchovného rastu. Mladí odchádzali domov posilnení nielen fyzicky, ale aj duchovne, pripravení prinášať svetlo a nádej do svojho okolia. Veľká vďaka patrí členom Komisie pre mládež Prešovskej archieparchie, kňazom, animátorom, dobrovoľníkom i zamestnancom Gréckokatolíckeho mládežnickeho centra Bárka v Juskovej Voli, ktorí sa podieľali na organizácií týchto jedinečných stretnutí. Tešíme sa na ďalšie stretnutia a nové zážitky, ktoré prinesú do života mladých nové impulzy a inšpiráciu.

Michal Jančišin, Patrik Maľarčík

 

Podobné články